



LIFE Platform Meeting "LIFE innovates Climate Action"

November 8 – 9 2022

8 November 2022

Day 1: LIFE innovates climate action on the regional level systemically

09:00 – 09:05 (5 min)	Brief opening & Welcome w/Rolf Johnsen, Head of Office, Central Denmark Region
09:05 – 09:20 (15 min)	Policy update w/Johannes Klumpers, Head of Secretariat for the Climate Adaptation Mission, DG Clima, EU Commission
09:20 – 09:50 (30 min)	Keynote on the importance of innovation in the effort to face the global climate and biodiversity crises w/Laura Storm, Sustainia Executive Director





SESSION 1: Regional systemic innovation for adaptation: new alliances towards resilience	
09:50 – 09:55 (5 min)	Introduction to the session, Rolf Johnsen, Head of Office, Region Midtjylland
09:55 – 10:05 (10 min)	Dorthe Selmer, Project Manager of <u>LIFE IP Coast to Coast Climate Challenge (C2CCC)</u>
10:05 – 10:15 (10 min)	Joël Dozzi, Technical Project Coordinator of <u>LIFE-IP NAdapta-CC - Towards an integrated, coherent and</u> inclusive implementation of Climate Change Adaptation policy in a region: Navarre
10:15 - 10:25 (10 min)	Eleni Karali, Adaptation Expert of <u>LIFE AdaptInGR - Boosting the implementation of adaptation policy across</u> <u>Greece</u>
10:25 – 10:55 (30 min)	Panel discussion with speakers of session 1
10:55 – 11:25 (25 min)	Break & group picture





SESSION 2: Regional systemic innovation for mitigation: taking climate action to the next level	
11:25 – 11:35 (10 min)	Introduction to the session, Bernd Decker, Head of Sector, LIFE Climate Action · CINEA
11:35 – 11:45 (10 min)	Jacob Bußmann, <u>LIFE IP ZENAPA - Zero Emission Nature Protection Areas</u>
11:45 – 11:55 (10 min)	Eddy Deruwe, Project Coordinator at the Flemish Energy and Climate Agency (VEKA) of <u>LIFE BE REEL! - Belgium</u> <u>Renovates for Energy Efficient Living</u>
11:55 – 12:05 (10 min)	Daniel Boni, Project and Fleet Manager of <u>Zero Emission LIFE IP - Zero Emissions Services for a Decarbonised</u> <u>Alpine Economy</u>
12:15 - 12:45 (30 min)	Panel discussion with speakers of session 2
12:45 – 13:00 (15 min)	Concluding remarks, Bernd Decker, Head of Sector, LIFE Climate Action · CINEA





LIFE Platform Meeting

"LIFE innovates Climate Action" on November 8 – 9 2022

9 November 2022

Day 2: Innovative ways to enhance governance and participation

09:00 – 09:10 (10 min)	Highlights of yesterday's discussions and relation to LIFE Programme w/Bernd Decker, Head of Sector, LIFE Climate Action · CINEA
09:10 – 09:25 (15 min)	Keynote on <u>systemic innovation in Climate KIC</u> , Pernille Martiny Modvig, Team Orchestrator, Food and Landscapes, Climate KIC

Session 3: Enhancing local and multi-level governance with systemic innovation	
09:25 – 09:30 (5 min)	Introduction to special presentation and pitch session, Anja Wejs, Senior Specialist at NIRAS
09:30 – 09:40 (10 min)	Special HORIZON 2020 presentation on innovation, Chrysi LASPIDOU, Project Coordinator of <u>ARSINOE</u> - <u>Climate Resilience Regions Through Systemic Solutions and Innovations</u>





09:40 – 10:05 (25 min)	Pitch presentations from LIFE projects (up to 4 min per project, 1 slide each)
	Majana Heidenreich, Scientific Officer at <u>LIFE LOCAL ADAPT - Integration of climate change adaptation into</u> the work of local authorities
	Miriam Vicente Marcos, Project and Membership Manager of <u>LIFE PlanUp: A multi-stakeholder platform for</u> inclusive and ambitious 2030 climate <u>plans</u>
	Wojciech Szymalski, Project Coordinator of LIFE ADAPTCITY
	Inigo Urrutikoetxea, Project Coordinator and Climate Action Technician, IHOBE, <u>LIFE-IP URBAN KLIMA 2050</u> - <u>Systemic implementation of the CC action in the Basque Country for increased urban resilience as full territory enabler</u>
10:05 – 10:45 (40 min)	Panel discussion with speakers of session 3
10:45 – 11:10 (25 min)	Break & group picture





Session 4: Enhancing co-creation and participation with systemic innovation	
11:10 – 11:15 (5 min)	Introduction to pitch session, TBA
11:15 – 11:30 (15 min)	Special presentation on Innovation, TBA
11:30 – 11:55 (25 min)	Pitch session incl. 4 pitch presentations (4 min per project, 1 slide)
	Daniel Bakker, Expert at KWR Water BV, LIFE New Hyts
	Zsuzsanna Herzig, Project Coordinator and Head of Secretariat, Ministry of Interior of Hungary, of <u>LIFE-MICACC</u> : Municipalities as integrators and coordinators in adaptation to climate change
	Marta Antonelli, Project Coordinator, Fondazione Barilla, of LIFE CLIMATE SMART CHEFS





	Lukas Bilek, Monitoring Coordinator, Czech University of Life Sciences, <u>CLIMAFORCEELIFE</u>
11:55 – 12:35 (40 min)	Panel discussion with speakers of session 4
12:35 – 12:50 (15 min)	Final conclusions of the meeting w/CINEA, TBA
12:50 – 13:00 (10 min)	Closing remarks w/Dorthe Selmer, Project Manager of Coast to Coast Climate Challenge
Thank you for your participation.	