Undervejs i projektforløbet vil blive udviklet forskellige informationsfoldere. De fleste er til at downloade og printe selv. En anden mulighed er at kontakt os for at få tilsendt de eksemplarer, du har brug for.

 

Analyse af C2C CC partnerskabet

Rapportforside

Helle Ørsted Nielsen, Aarhus Universitet, Institut for Miljøvidenskab og Anja Wejs, Niras A/S har gennemført en videnskabelig analyse af C2C CC partnerskabets performance. Analysen er offentliggjort i denne rapport fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi nr. 550, 2023.

Afsluttende rapport

I forbindelse med afslutningen af C2C CC er udarbejdet en lægmandsrapport, som forklarer, hvad vi har lavet og hvad vi har lært i projektet.

Denne rapport foreligger nu, så læs her i et let læseligt sprog. Rapporten er skrevet af lægmand til lægmand, men er absolut interessant læsning for eksperter i klimatilpasning også.

Fælles Strategi og After LIFE Plan

En af de primære målsætninger i Coast to Coast Climate Challenge er at formulere en "fælles langsigtet strategi blandt de lokale aktører" inden for klimatilpasning. 

Formålet med den fælles strategi er at opsummere de høstede læringer fra det brede projektpartnerskab. Strategien er sammensat af fem elementer: et sæt overordnede principper for fremtidigt arbejde med klimatilpasning, et bud på kommende temaer, en oplistning af projektidéer med forskellig modningsstatus og en handleplan.

Læs mere ved at trykke på billedet.

De 24 delprojekter

Hæftet De 24 delprojekter

26. september 2022

C2C CC er ved at være afsluttet. I den forbindelse skal udarbejdes en rapport, der for lægmand forklarer, hvad vi har lavet og hvad vi har lært. En del af denne rapport foreligger nu, så læs her i et let læseligt sprog, hvad delprojekterne handler om.

Læs mere her (pdf på knap 1MB), eller klik på billedet.

Undervisningsmateriale

I C2C CC har Aalborg Universitet sammen udviklet et undervisningsmateriale til at arbejde med merværdier i klimatilpasningen. Materialet er udviklet praksisnært sammen med nogle af delprojekterne.

Replikation i C2C CC

Monitorering af replikerede aktiviteter i LIFE IP Coast to Coast Climate Challenge.

Der er i løbet af C2C CC blevet produceret værktøjer og nye metoder til bl.a. borgerinddragelse, varsling og beslutningsstøtte. Disse er blevet udbredt og replikeret i andre projektkontekster, nationalt og i EU generelt. Måden hvorpå partnerskabet har arbejdet som et integreret netværk er ligeledes en tilgang, der replikeres og videreudvikles i flere sammenhænge. 

Læs mere ved at trykke på billedet.

Inspirationskatalog: Brug af LAR-løsninger til at skabe merværdier med regnvand

Inspirationskataloget er udformet i forbindelse med delprojektet C4, og giver en generel indføring i relevante emner inden for håndteringen af regnvand med konkrete eksempler samt henvisning til, hvor du kan finde mere information.

Læs hele kataloget ved at trykke på billedet.

Manual - Økosystemtjenester i praksis

I C2C CC er i samarbejde med SLA og COWI udarbejdet en manual i økosystemtjenester i praksis. Denne manual vil give inspiration til implementering af anvendelse af økosystemtjenesterne blandt kommuner, rådgivere med videre.

Læs mere ved at trykke på billedet.

Ekstremnedbør i Region Midt

Rapport om ekstremnedbør

Region Midtjylland har bedt Cowi omat uarbejde en perspektivering af de store oversvømmelser i Tyskland til danske forhold. Rapporten er således ikke udarbejdet af C2C CC, men har bestemt interesse for partnerskabet og folk, der arbejder med klimatilpasning.

Læs rapporten her (pdf 37 sider)

Åbningen mod vest

C9 projektet Thyborøn Kanal og Den Vestlige Limfjord har udarbejdet dette hæfte, som i trykt en udgave er udsendt i partnerskabet bestående af 7 kommuner og 7 forsyninger.

November 2021

(pdf, 30 sider,15 MB)

Klimatilpasning gennem forsinkelse i det åbne land og i vådområder

I C2 Vandløb er der undersøgt, hvordan vandforsyningsselskaber kan tage del i klimatilpasningsprojekter under ny lovgivning (1. januar 2021). Rapporten giver også eksempler på, hvordan en kommune har screenet et vandopland for mulig forsinkelse. Læs rapporten ved at trykke på billedet.

Evaluering af kommunale klimatilpasningsplaner 2013

C2C CC Sekretariatet har i sommeren 2021 gennemført en kvantitativ spørgeskemaundersøgelse med medarbejdere i kommunerne i Region Midtjylland for at evaluere indsatsen omkring klimatilpasningsplanerne fra 2013 og C2C CC's bidrag til dette. Undersøgelsen fremhæver bl. a. den brede tilgang til klimatilpasning i kommunerne samt skabelsen af faglige netværk blandt partnerne i C2C CC.

Læs den endelige rapport her.

Inspirationskatalog til håndtering af det terrænnære grundvand

Inspirationskataloget er udarbejdet i samarbejde med Interreg projektet TOPSOIL. Kataloget giver et overblik over potentielle virkemidler og eksempler på løsninger til håndtering af det terrænnære grundvand.

Læs hele kataloget ved at trykke på billedet.

Stor national undersøgelse

Danskerne ønsker helhedsorienteret klimatilpasning viser ny stor national undersøgelse, hvor mere end 4500 borgere og 1000 virksomheder er blevet spurgt ind til deres viden om og holdning til klimatilpasning i Danmark. 

Undersøgelsen viser at 68 % ønsker helhedsorienteret klimatilpasning, gerne på en måde så det fremmer biodiversiteten. 

Det er Epinion som har lavet undersøgelsen på vegne af de fem regioner, Danske regioner og Det Nationale Netværk for Klimatilpasning.

Læs hele rapporten ved at trykke på billedet herunder

forside national undersøgelse.PNG

Hvordan er det at arbejde med klimatilpasning og kystforvaltning?

Download rapporten Hvordan er det at arbejde med klimatilpasning?

Sekretariatet har i sommeren 2020 gennemført en kvalitativ interviewundersøgelse med medarbejdere i kommunerne i Region Midtjylland for at afdække deres erfaringer med at arbejde med klimatilpasning og kystforvaltning. Under interviewene blev der bl.a. evalueret på udvikling af klimatilpasnings- og risikostyringsplaner samt udfordringer i hidtidigt arbejde for at få grundlag for at igangsætte nye initiativer.

Læs den endelige rapport her. 

Sammenligning af risikostyrngsplaner fra 2015

C2C CC sekretariatet har lavet en sammenligning af 1. udgave af risikostyringsplanerne fra de 3 kommuner i Region Midtjylland, der har områder udpeget som risikoområder jf. EU´s oversvømmelsesdirektiv, og som i den forbindelse har skulle udarbejde risikostyringsplaner. De tre kommuner er Hedensted, Holstrebro og Randers Kommune. 

Formålet med sammenligningen har været at identificere områder med vidensmangel, hvor C2C CC kan bidrage ind. Klik på rapporten for at læse nærmere. 

Aktører langs Gudenåen

Som indledende arbejde til sin phd har Miriam Jensen udarbejdet en analyse af aktørlandskabet langs Gudenåen. Denne publikation er dateret 3. marts 2021.

Læs hele publikationen her eller ved tryk på billedet herover. (pdf på 38 sider) 

Kort om teori i forhandlingsmetoden Connective negotiation

Download hæftet om teorien bag Connective Negotiation

I september 2020 blev i Klimatorium afholdt en workshop, hvor det hollandske firma P2 trænede 36 deltagere over 3 dage i forhandlingsmetoden Connective Negotiation. Metoden fokuserer på interesser fremfor standpunkter og resulterer i, at de forhandlende parter alle opnår merværdier.

Læs nedenfor den fordanskede udgave af teoribeskrivelsen. (40 sider - opdateret version)

Midtvejsrapport for delprojekterne

Midtvejs i det seksårige projektforløb har vi samlet en kort beskrivelse af, hvilke hovedudfordringer og løsninger, der er arbejdet med i de forskellige projekter. Disse er alle samlet i et hæfte (40 sider).

Hent hæftet

Anbefalinger fra den nationale konference

Ved den nationale konference for klimatilpasning, som blev afholdt i Horsens i oktober 2019, var godt 300 eksperter og praktiere i klimatilpasning samlet i 2 dage. I 21 forskellige sessioner blev mange emner drøftet, og deltagernes anbefalinger er samlet i dette hæfte (28 sider).

Download hæftet

Økosystem tjenester

Økosystem tjenester

Fra 2019 sættes fokus på økosystem tjenester i C2C CC. Denne pjece fortæller let tilgængeligt, hvad økosystem tjenester er. Pjecen er udarbejdet af Pernille Krüger Mertz i december 2018. Den er præsenteret ved partnerskabsmøde den 17. januar 2019.

Hvilken rolle har regionen

Hvilken rolle har regionen

Kort gennemgang af projektideen i C2C CC.

Pjecen er oprindeligt lavet til de nye regionsrådspolitikere, der stillede op til valget den 21. november 2017. Den er siden opdateret.

Download pjecen (pdf på 8 sider).

Lovgivningsmæssige barrierer

Sekretariatet har gennemført interview i partnerskabet for at klarlægge, hvilke oplevelser det administrative personale i kommuner og forsyninger har med at arbejde med klimatilpasning. Er der sbarrierer, som mest hensigtsmæssigt kan fjernes?

Oktober 2017

A1.1 Legal Barriers updated.pdf

Potentialer for danske virksomheder

Potentialer for danske virksomheder

Faktaark der er produceret til anvendelse ved virksomhedsbesøg i Danmark. Faktaarket fortæller om de nye muligheder som klimaudfordringerne giver de danske virksomheder.

Download faktaarket (pdf på 2 sider)

Støttemuligheder for private virksomheder

Gå til pdf med publikationen "Støttemuligheder for private virksomheder"

Fundingkatalog for vand virksomheder. Oversigten er udarbejdet af CDEU, juni 2017.

Download oversigten (pdf på 14 sider)

Klimasikkert Danmark 2030

Danske Regioner har sammen med Sustania publiceret et bud på, hvordan vi klimasikrer Danmark.

Blandt andre gode eksempler er Coast to Coast Climate Challenge medtaget som eksempel på givende faciliterede tværgående samarbejder. Det er et eksempel på, at regionerne, eller en aktør mellem stat og kommune, har en vigtig rolle i hensigtsmæssig klimatilpasning.

De fem interview med førende klimaeksperter er interessant læsning. Eksperterne er Brian Vad Mathiesen, Connie Hedegaard, Jarl Krausing, Katherine Richardson og Peter Birch Sørensen. 

Hent rapporten Klimasikkert Danmark 2030. (pdf, 4,8 MB)