I forbindelse med konferencen Done! What's Next i september 2022, blev der produceret fire podcasts om projektet, læringerne, fremtidsperspektiver og potentialerne.

Episode 1 - Klimaskabte vand-udfordringer kan tvinge 1 mia. borgere til at flytte (Tom Heron)

Lyt til episode 1 af podcast-serien "Vandet og varmen kommer" - eller find podcasten i den app, hvor du normalt lytter til podcasts. 

Tom Heron, direktør for bæredygtighed, digitalisering, planlæning og miljø hos NIRAS, medvirker i episode 1. Det handler om megatrends og læring fra midtjysk klimaprojekt.  

Ifølge Tom Heron vil ca. 10 pct. af verden befolkning i 2100 bo fem meter over havet overflade eller derunder - altså i områder med riskiko for oversvømmelse.

- Vi taler om et helt realistisk potentiale på op mod en milliard mennesker, som vil flytte sig ud af eget land eller til et andet sted i eget land på grund af klimaforandringer. Dét er en megatrend, vi virkelig er nødt til at forholde os til, siger Tom Heron, der også med i styregruppen for det midtjyske EU-Life-klimatilpasnings-projekt "Coast to Coast Climate Challenge" (C2CCC). 

Tom Heron fremhæver projektets den systemiske tænkning - at vandudfordringer skal løses, hvor vandet kommer fra, og ikke hvor det gør skade.

 

Episode 2 - Seks år med midtjysk klimatilpasning. Hvad har vi lært (Dorthe Selmer)

Projektleder Dorthe Selmer foran mikrofonen ved optagelse af podcast

Lyt til episode 2 af podcast-serien "Vandet og varmen kommer" - eller find podcasten i den app, hvor du normalt lytter til podcasts.

Dorthe Selmer, projektleder for EU LIFE-klimatilpasningsprojektet Coast to Coast Climate Challenge, Region Midtjylland, medvirker i episode 2. Seks år med midtjysk klimatilpasning. Hva' har vi lært?

I podcasten fortæller Dorthe Selmer om vand-klimatilpasnings-projektet med 31 partnere og 24 delprojekter, som slutter med udgangen af 2022. Det er det første klimatilpasnings-projekt, som EU LIFE-programmet (EU's klima- og miljøprogram) har støttet.

- Vi havde allerede i 2008 haft samlet parter, der har forskellige roller, når det kommer til klimatilpasning, for vi kunne se, at klimaforandringerne ville komme. Men der var ingen lovgivning i Danmark, ingen uddannelse – ikke nogen der kunne sige, hvordan man gør, når vandet kommer. Regionen kunne spille en rolle og sikre, at der kom mere viden på området.

Dorthe Selmer konkluderer på projektet og understreger, at de gode, holdbare løsninger findes, hvis man involvere alle partner – også dem der har helt andre interesser end en selv.  

 

Episode 3 - Der bliver rift om vandet i byerne (Günter Langergraber)

Professor Günter Langergraber foran mikrofonen ved optagelse af podcast

Lyt til episode 3 af podcast-serien "Vandet og varmen kommer" - eller find podcasten i den app, hvor du normalt lytter til podcasts.

Professor Günter Langergraber, leder af afdelingen for Vand, Atmosfære og Miljø på BOKU (Universität für Bodenkultur) i Wien medvirker i episode 3. Der bliver rift om vandet i byerne! 

Vand. Nogle steder er der for meget, men andre steder er vandet en knap ressource som i mange større byer. 

- Nye vand-løsninger opstår, når vi bliver presset. Vi har på det seneste set, hvordan de normale forsyningskæder svigter. I fremtidens byer kan en løsning være at bruge overfladevand til at dyrke grøntsager fx på husmure, så man er mindre afhængig af produkter udefra, siger Günter Langergraber. 

Han var en del af afslutningskonferencen for EU Life-projektet Coast to Coast Climate Challenge, der har base i Region Midtjylland. Han er formand for EU's Circularity City-projekt, og på konference i september 2022 holdt han oplæg om at bruge vand i byer.

- Der kommer til at blive konkurrence om at få adgang til vand, og de næste 10-15 år kommer vi helt sikkert til at drøfte, hvordan vi kan bruge behandlet spilde- og regnvand. Også selv om der er mange interesser på spil, fortæller Günter Langergraber i podcasten.

 

Episode 4 - I klimatilpasning skal en plus en give tre (Rolf Johnsen)

Hydrogeolog Rolf Johnsen  foran mikrofonen ved optagelse af podcast

Lyt til episode 4 af podcast-serien "Vandet og varmen kommer" - eller find podcasten i den app, hvor du normalt lytter til podcasts.

Styregruppeformand for Coast to Coast Climate Challenge, kontorchef og hydrogeolog Rolf Johnsen medvirker i episode 4: I klimatilpasning skal en plus en give tre. 

EU Life-projektet Coast to Coast Climate Challenge, der har base i Region Midtjylland blev afsluttet med udgangen af 2022.

Men det betyder ikke, at regionen stoppet arbejdet med klimatilpasning. Tværtimod. Nu skal der bygges videre på projekterne, hvadenten det handler om finansiering eller borgerinvolvering. Og så skal der fokus på at tænke flere løsninger sammen, når der laves klimatilpasning.

Ifølge Rolf Johnsen skal en plus en skal give tre. (1 + 1 = 3)

- Lokalt skal man finde ud af, om der er andre løsninger, man har mulighed for at tænke ind i en klimatilpasningen. Fx hvis man lokalt laver et dige for at undgå oversvømmelse, så kan man indbygge varmeslanger, som kan trække varme ud og gå til bebyggelse, giver Rolf Johnsen som eksempel. 

 

Der er også til C9 Thyborøn Kanal og den Vestlige Limfjord lavet en interssant podcast, som kan hentes her. (22 min)